Bestel direct
Home hero arrow

#Vakantieverhalen: Astrid van der Laan

Retail Sales Manager: Astrid van der Laan

De volgende in onze serie #Vakantieverhalen is Retail Sales Manager, Astrid van der Laan.

Astrid is woonachtig in Amsterdam en heeft al vele ervaringen over de hele wereld op haar naam staan.

Lees verder voor al haar vakantieherinneringen, reiservaringen en lokale wisselkoers kennis.

Van wat voor soort vakanties hou je? Een luiervakantie, een culturele ontdekkingsreis, een echte eet-trip of bijvoorbeeld backpacken?

In ieder geval eens per jaar pak ik mijn backpack weer uit de kast om voor een paar weken op reis te gaan, dus in dat opzicht zou ik zeggen dat ik van backpackvakanties hou. Toch vind ik het ook heerlijk om op het strand te liggen of een stad te bezoeken.

Wat is de eerste vakantieherinnering die in je opkomt?

Dat is een herinnering van een vakantie naar Frankrijk met mijn familie. Dit was de eerste (en gelijk ook de enige keer) dat mijn ouders een volledig uitgeruste tent hebben gehuurd op een camping. Sommige dagen lagen we heerlijk op het strand en andere dagen gingen we naar bezienswaardigheden in de buurt. Het was een heerlijk plek voor kinderen, we speelden vaak samen. Bijna elke avond was er vermaak voor jong en oud en we bleven dan ook vaak op tot laat in de avond. Ik herinner me dit als een vakantie vol vrijheid en dagenlang plezier.

Wat is het verst dat je weg bent geweest van huis?

Dat is waarschijnlijk mijn trip naar Paaseiland. Ondanks dat dit een onderdeel is van Chili, is het alsnog een aantal uur vliegen vanaf Santiago. Ik maak altijd het grapje dat als je voorbij Paaseiland vliegt, je eigenlijk weer onderweg naar huis bent.

Wat is de langste periode dat je weg bent geweest van huis?

Toen ik negentien was besloot ik meer te willen zien van de wereld. Ik kocht een backpack en ben een jaar lang naar Australië gegaan. Deze reis is de reden dat ik nog steeds zo erg van reizen hou. Net toen ik weer terugkwam uit Australië vond ik een baan in Italië, waar ik uiteindelijk 6 maanden heb doorgebracht.

Wat is de leukste ervaring die je ooit hebt meegemaakt tijdens een vakantie?

Het contact met de lokale mensen maakt een reis voor mij altijd onvergetelijk. Zij kennen het land of de stad natuurlijk en de onbekendere en leuke plekken. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik opeens alleen in een lokaal winkeltje achterbleef, toen de eigenaar ineens weg was. Dit bleek een aantal uur te duren. Ik besloot te blijven om de zaak lopende te houden, wat maar goed was ook want het bleek namelijk dat hij zijn moeder aan het halen was om samen thee te kunnen drinken. Eerder vertelde ik hem dat ik opzoek was naar een leuke thee set en dat was het moment dat hij voor zichzelf besloot dat het leuk voor mij zou zijn om zijn moeder te spreken. Het was een ongeplande middag, maar ik heb ervan genoten. Natuurlijk heb ik uiteindelijk een thee set in zijn winkel gekocht, deze staat nog steeds bij mijn moeder thuis.

Hoeveel landen heb je in totaal bezocht en welke is jouw favoriet?

Ik had wat hulp nodig van het internet om deze vraag te kunnen beantwoorden. In totaal heb ik 42 landen bezocht, ik ben al vroeg begonnen met reizen. Het is voor mij erg moeilijk om een favoriet te kiezen, omdat elk land uniek is. Toch was een van de meest speciale reizen die ik heb gemaakt naar Noord-Korea. Toen ik weer thuis was, leek het of ik er nooit was geweest. Het lijkt zo afgesloten van de rest van de wereld en je hoort weinig over het dagelijkse leven daar, waardoor het moeilijk te beseffen was dat ik echt tijd heb doorgebracht in dit mooie land.

Hoe ver van tevoren haal je buitenlands geld in huis?

Vaak haal ik pas de dag voor vertrek mijn buitenlands geld in huis. Ik plan niet veel vooruit, dus doe ik dit soort dingen vaak lastminute.

Houd jij jezelf altijd een budget voor ogen of geef je veel uit tijdens vakanties?

Voor vertrek neem ik me altijd voor om niet te veel uit te geven, maar als ik daar eenmaal ben vergeet ik dat voornemen en geef ik altijd meer uit dan gepland. Toch is dit het altijd waard!

Zoek je vaak van tevoren helemaal uit wat je wilt doen of laat je alles op je afkomen als je eenmaal daar bent?

Een echte traditie is dat mijn moeder een Lonely Planet voor mij koopt van de plek van bestemming. Deze blader ik kort door als ik aankom, maar ik gebruik deze meer als herinnering van wat ik bezocht heb. Ik vind het leuk om aantekeningen te maken in dit boek.

Is er iemand met wie je het liefst op reis wilt?

Ik hou ervan om alleen te reizen, want uiteindelijk ben je toch nooit alleen in het buitenland. Als je alleen bent, ontmoet je makkelijker lokale mensen en geeft het meer mogelijkheid nieuwe vrienden te maken tijdens de reis.

Wat staat er bovenaan jouw lijst om heen te gaan in 2017?

Dit voorjaar ga ik naar Indonesië. Hopelijk lukt het daarnaast nog om in het einde van dit jaar naar Iran te gaan.

Jouw allerlaatste reistip

Lach en de wereld lacht naar je terug.