Bestel direct
Home hero arrow

Advies en tips over geldzaken in Oman

Een uniek land wat veel te bieden heeft. Hoe zit het eigenlijk met betalen in Oman?

Oman

Oman is een uniek land dat voor ieder wat te bieden heeft. De inwoners zijn vriendelijk en de natuur is nog onaangeraakt prachtig. Oman is een Brits protectoraat geweest tot 1971 en dit heeft als gevolg dat de inwoners de Engelse taal goed beheersen. Wanneer u een reis maakt door dit land, zult u een prachtige ervaring rijker zijn.

Indrukwekkend woestijnklimaat

Indrukwekkend woestijnklimaat

Haal uw dunne katoenen kleding maar uit de kast, want daar zal u veel profijt van hebben tijdens uw reis door Oman. Het woestijnklimaat is indrukwekkend mooi, maar de temperaturen kunnen hoog oplopen. Een goed bereikbaar deel van de woestijn is Wahiba Sands, waar u in een Aladdin achtige wereld terechtkomt.

Geniet van de aangename zee temperatuur

Geniet van de aangename zee temperatuur

Doordat het doorgaans warm is in dit deel van de wereld, heeft de Perzische Golf altijd een aangename zwemtemperatuur. De kustlijn van ruim 3000 kilometer biedt eveneens prachtige stranden om te vertoeven. Vergeet niet snorkelspullen in te pakken, want dat kunt u zeker gebruiken tijdens het zwemmen. Het wordt echter wel afgeraden om voor het plezier te gaan varen, aangezien er nog piraten actief zijn in dit gebied.

Ontdek de grotten van Oman

Ontdek de grotten van Oman

Er zijn vele soorten grotten te vinden in Oman, waarvan sommigen zelfs te bekijken zijn vanuit een elektrische trein. Majlis Al Jinn, wat ook wel de spirituele verzamelplaats wordt genoemd, is een van de grootste ondergrondse ruimtes in de wereld. Deze plek is een favoriet voor abseilers, aangezien u vanaf een gat aan de bovenkant de grot in kunt komen.

Geldzaken

Betaalmiddelen

De munteenheid van Oman is de Oman rial (OMR). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 0.1, 0.2, 0.25, 0.5, 1, 5, 10, 20 en 50 OMR. Al deze biljetten zijn gangbaar, echter is het altijd verstandig om voldoende kleine coupures op zak te hebben, omdat het op sommige plekken lastig kan zijn om wisselgeld te krijgen. Dit geldt met name voor het biljet van 50 OMR.

De OMR is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Dat houdt in dat de koers tussen beide valuta's altijd hetzelfde is, namelijk 1 OMR = 2.6 USD

Als u met meer dan 6000 OMR, of de tegenwaarde daarvan in een andere valuta, wilt in- of uitvoeren dient u dit aan te geven bij de douane van Oman.

U kunt uw creditcard in Oman redelijk gebruiken. U zult uw kaart in pinautomaten, hotels en grote winkels over het algemeen prima kunnen gebruiken. Echter zult u op veel plekken alleen maar met contant geld kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u voldoende contant geld op zak heeft!

Betaalgewoonten in Oman

Het geven van fooi in Oman is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Wij zouden u daarom aanraden om een kleine fooi te geven als u tevreden bent over de diensten die u zijn verleend, zoals kamermeisjes of tassendragers. Verder is het gebruikelijk om in een restaurant zo'n 10-15% fooi te geven als u tevreden bent. Sommige restaurants zetten de fooi echter al automatisch op de bon, dan is het niet nodig om nog extra fooi te geven.

Afdingen in Oman is niet heel gebruikelijk. In winkels staan prijzen vast, wij raden u daarom niet aan af te dingen op plekken waar u dat in Nederland ook niet zou doen. Op toeristisch plekken en in sommige gevallen op de markt kan wel worden afgedongen. Wij raden u echter aan niet zelf te beginnen met af te dingen, maar weg te lopen als de prijs te hoog is. Mogelijk biedt de verkoper u dan een lagere prijs aan.

Wat bent u kwijt aan rial in Oman

Flesje water: 0,10 OMRCappuccino: 1,70 OMRGoedkope eenpersoonsmaaltijd: 2,00 OMR
Kwalitatief goede eenpersoonsmaaltijd in restaurant: 5,00 OMRBuskaartje: 0,40 OMRBenzine 1 liter: 0,17 OMR

Vervoer door Oman

Per vliegtuig

In Oman is het veilig en snel om te reizen per vliegtuig. Oman Air verzorgt binnenlandse vluchten. Vooral wanneer u ervoor kiest om lange afstanden te reizen binnen Oman, is vervoer per vliegtuig een goede oplossing. Deze vluchten brengen u van en naar verschillende grote steden in Oman.

Per auto

In Oman is het goed mogelijk om een auto te huren en zelf rond te rijden. Houd er wel rekening mee dat het verkeer anders is dan in Nederland, het kan in Oman voorkomen dat men zonder licht rijdt of dat de weg overspoeld is door regen.

Per veerboot

Wanneer u tijdens de reis gemakkelijk vervoer wilt regelen en ondertussen wilt genieten van het prachtige uitzicht, reis dan per veerboot met de firma NFC. Vanaf uw plekje op de grote catamaran kunt u uitkijken naar de prachtige kustlijn van Oman.

Travelex in Oman

Travelex in Oman

Voor uw vertrek naar Oman is het handig alvast wat euro’s in te wisselen voor Oman rial, dan heeft u zekerheid de eerste dagen. Deze rial kunt u eenvoudig bestellen of afhalen bij een vestiging bij u in de buurt.