Bestel direct

Euro pond wisselkoers

Hier vind u alles voor het bekijken van de actuele euro-pondkoers. Gebruik de handige koers converter voor het omrekenen van pond naar euro of krijg meer inzicht in de historische wisselkoersen van de euro-pond.

KOERS CONVERTER

[fromExchangeAmount] Euro = [toExchangeAmount] [toCurrencyName]


Bestel nu

Wisselkoersen laatst bijgewerkt op woensdag, 28 oktober 2020 9:22:40 CET.

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: Vorige maand

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 3 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 6 maanden

Historische wisselkoersen voor het omrekenen van [FromCurrencyIso] naar [ToCurrencyIso]: 12 maanden

[ToCurrencyIso] voor [FromCurrencyIso] Profiteer online van onze beste wisselkoers [ToCurrencyIso] >
The rates history is not available for this currency
Datum

Hoe kunt u historische wisselkoersen op te vragen
Als u de historische wisselkoersen wilt opvragen selecteer dan een valuta in het menu

Achtergrondinformatie EUR - GBP wisselkoers

De wisselkoers euro pond staat voor de hoeveelheid Engelse ponden die u krijgt voor één euro, ook wel aangeduid met EUR/GBP. Deze wisselkoers wordt algemeen gezien als de belangrijkste graadmeter voor het internationale handelsverkeer ná de vergelijking met de dollar. U kunt eenvoudig uw Britse ponden online via Travelex bestellen.

Bestel uw Britse ponden

Het is goed om de wisselkoers euro pond in de gaten te houden wanneer u van plan bent Engelse ponden te bestellen. Een lage euro pond koers betekent immers dat u meer euro’s moet betalen voor een bepaalde hoeveelheid Engelse ponden. Wanneer de verwachting is dat deze koers weer gaat stijgen dan kunt u het beste even wachten met het inwisselen. Een hogere euro pond wisselkoers brengt ook nog andere voordelen met zich mee, namelijk dat het relatief goedkoper wordt om Engelse producten af te nemen, interessant voor zowel de consument als het bedrijfsleven.

Wisselkoers euro pond, de stand van zaken

Op 21 februari 2017 stond de wisselkoers EUR/GBP op 1/0,7816. Dat betekent dat u op die dag 10 euro kon inwisselen en daar bijna 8 Britse ponden voor terugkreeg. Exact een jaar daarvoor, op 21 februari 2016, stond de wisselkoers op 1/0,7189. De euro en Engelse pond zijn niet direct aan elkaar gelinkt, toch volgen deze munteenheden meestal wel een vergelijkbare koers. De wisselkoers vertoont daarom al jaren een vrij stabiel verloop. Echter de wisselkoers sinds juni vorig jaar, toen de uitslag van het Brexit referendum bekend werd gemaakt, wel erg in beweging. Met onze koersconverter kunt u precies zien hoeveel Britse ponden u momenteel voor uw euro’s krijgt.

Historische wisselkoers euro pond

De wisselkoers euro pond ten tijde van de introductie in januari 1999 bedroeg 1/0,7042. Na jaren van stabiliteit en een relatief rustig koersverloop zorgde de kredietcrisis in 2008 voor een stijging van de euro pond koers. Door de problemen in Amerika steeg de vraag naar de euro, wat resulteerde in een hoogste wisselkoers van de euro pond van 1/0,9596 eind december 2008. Ondanks de eurocrisis in de jaren daarna behield de euro een voorsprong op de pond, echter sinds het derde kwartaal van 2013 herstelde de Britse economie zich sneller vergeleken met de Eurozone, waardoor de euro ten opzichte van de pond terrein heeft prijsgegeven en de koers in de loop van 2015 richting het laagste niveau gaat van voor de kredietcrisis. Na de aankondiging van de Brexit is de pond ten opzichte van de euro echter weer snel in waarde gedaald.

Bestel uw Britse ponden
Achtergrondinformatie EUR - GBP wisselkoers

Wilt u euro's omwisselen naar Engelse ponden?


Bestel uw ponden online en profiteer van 0% provisie en de beste Travelex ponden koers.

Ponden bestellen

Travelex heeft wisselkantoren door heel België en heeft ruime openingstijden.

Vind een wisselkantoor

De Britse pond, een overzicht

De pond (GBP) is het wettige betaalmiddel in Groot-Brittannië. Mede vanwege de lange historie van haar eigen munt besloot Engeland tijdens de invoering van de euro om vast te houden aan de pond in de stellige overtuiging dat de munt sterk genoeg zou zijn om met de euro te concurreren. Ondanks het feit dat de pond iets van zijn dominantie heeft moeten prijsgeven is het wereldwijd nog steeds één van de sterkste valuta en wordt het gezien als belangrijke indicator voor de wereldeconomie.

Het ontstaan van de pond

De pond is een eeuwenoude munteenheid, het is één van de oudste valuta die hedendaags in omloop is. De Pound Sterling werd in 1158 geïntroduceerd als een combinatie van de gewichtseenheid Troy Pound en het Oudfranse woord esterlin, wat sterk of standvastig betekent. Het gewicht kwam overeen met 1/240e pond, waarvan de waarde nu in koopkracht ongeveer hetzelfde is als dat van één pond.

De pond bepaalt de wereldkoers

De expansie van het Britse Rijk in de 18e en 19e eeuw zorgde ervoor dat de pond in grote delen van de wereld in die periode als belangrijkste valuta voor de wereldhandel gold. Door de groeiende invloed van Amerika begin 20e eeuw nam de dollar na beide wereldoorlogen deze rol van de pond over. Waar de pond in Europa lange tijd nog wel de dominante valuta was zorgde de introductie van de euro in 1999 ervoor dat het vanaf dat moment ook binnen de Europa een ondergeschikte rol had.

Koppeling van de pond aan overige koersen

Net zoals andere valuta werd de pond in de 19e eeuw, vanaf 1844, ook gekoppeld aan de goudprijs. Deze gouden standaard maakte het mogelijk om vaste wisselkoersen te bepalen tussen de pond en buitenlandse valuta. Gedurende de Eerste Wereldoorlog en na de Grote Depressie werd de gouden standaard tijdelijk verlaten om grote schommelingen te voorkomen. Vanaf 1944 maakte de pond ook uit van het systeem van Bretton Woods waardoor vaste wisselkoersen werden gehanteerd. Na de afschaffing van dit systeem ging Engeland in 1971 over op het decimale stelsel, waarbij 1 pond voortaan 100 shilling waard was, volgens velen een stuk overzichtelijker. Dit stelsel wordt tot op de dag van vandaag nog gehanteerd.

Voor verder advies kunt u uiteraard altijd bij een Travelex wisselkantoor terecht.